Josef Dvořák jako Čochtan v Lysé nad Labem

V krásném prostředí Davídkova mlýnu jsme pro Vás natočili příjemný rozhovor s principálem a hercem Josefem Dvořákem.

Řeč byla hlavně o představení “Čochtan vypravuje”, které bude v letním kině v Lysé nad Labem k vidění 15.7. od 20:00

Zároveň, vzhledem k tomu, že v Lyské redakci Listů řádil šotek, nás požádal Honza Burda, abychom zveřejnili článek, který k tomuto představení do Listů připravil.

Originální verze tohoto článku tak, jak byl jeho autorem napsán:

Josef Dvořák jako Čochtan v Lysé

Divadelní společnost Josefa Dvořáka uvádí v neděli 15. července 2018 od 20:00 hodin v letním kině legendární adaptaci hry Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec v osobité úpravě svého principála, nejslavnějšího představitele českých vodníků. V malebných kulisách zámeckého parku se odehraje pohádkový příběh českých přistěhovalců hledajících v Americe nový domov, dobré bydlo a trochu štěstí.

Cesta na česká jeviště

Divadelní příběh začíná na Broadwayi roku 1947, kdy hudební skladatel Burton Lane a textař Edgar Harburg  s obrovským úspěchem uvedli muzikál The Finian’s Rainbow. Hrdiny na broadwayských prknech byli irští přistěhovalci, jejichž cestu novou vlastí provází skřítek Og. Celosvětově zlidovělá hudba společně s humanistickým poselstvím představení upoutaly pozornost dvou českých divadelníků, kteří americké autory znali už z doby svého nedobrovolného válečného azylu za Atlantikem. Příběh ale doznal změn. Zrodil se Divotvorný hrnec plný zlata! Z Irů se stali Češi a ze skřítka „čtveráka“ pravý tuzemský vodník. Autoři V+W opět stáli u historické divadelní chvíle, kterou publikum nadšeně aplaudovalo. Nejen o slavné premiéře 6. března 1948, ale i v letech následujících. Trochu potměšilým, ale dobrosrdečným vodníkem Čochtanem nebyl jenom slavný Jan Werich, ale během desítek let v pražských inscenacích i Miloš Kopecký. Písničky a scény z představení se díky gramofonovým deskám staly legendou. Mimochodem právě z černých amerických desek skladatel Zdeněk Petr zaznamenával a instrumentoval českou verzi představení. Zlato v divotvorném hrnci pak žlutě zářilo na jevištích v Plzni nebo v Ostravě.

Čochtan vypravuje

Roku 1990 v Hudebním divadle v Karlíně přichází začátek nového příběhu. Tam se na scéně objevil Čochtan Josefa Dvořáka, který rozehrává další slavnou kapitolu původně broadwayského trháku, který díky hollywoodskému zfilmování už dávno znali diváci na celém světě. V nové době je ovšem český vodník v americké studni už dávno nezávislým na své newyorské předloze a žije si svým vlastním životem. Autorský přínos, osobitá komika i poetika Josefa Dvořáka a jeho souboru dále rozvíjejí „americký příběh cesty za duhou“ a navazují na původní předlohu. Skoro se tomu nechce věřit, ale Čochtan v podání Josefa Dvořáka „vypravuje“ už téměř třicet let. A Thalia zaplať – má komu! Hlediště opakovaně naslouchají univerzálnímu příběhu Josefa Nováka a jeho dcery Káči, kteří hledají svoji Štědrou dolinu. Společně s hrncem zlata dále hrají Karel Gult, Markéta Hrubešová, Jan Burda a Zuzana Burdová (členové lyského divadla Náplavka), Jiří Veit, Nela Friebová a další.

Josef Dvořák si obnovenou premiéru této komedie „nadělil“ ke svému loňskému životnímu jubileu a věřím, že potěší i letně naladěné publikum v Lysé nad Labem. Všichni totiž víme, že muži, vodníci a dobré příběhy nestárnou…

Jan Burda, publicista a divadelník