Krampusáci v Lysé nad Labem – 2021

I do Lysé nad Labem dorazili 5. prosince čerti s mikulášem a anděly, aby potěšili zejména nejmladší obyvatele Lysé nad Labem. Na Husově náměstí zhruba od 13:00 byla k vidění asi jejich nejstrašidelnější varianta – takzvaní čerti Krampusáci.

Slovo krampus označuje alpské strašidlo, které je v rakouském folklóru a jihoněmeckém pojetí ekvivalentem českého slova čert. Zajímavý je fakt, že výraz krampus vznikl původně v rakouských Alpách.

Rakušané mají tradiční zvyk pořádat velkolepé průvody čertů, kterých se účastní každý rok obrovské množství přihlížejících diváků, místních obyvatel i turistů. Čerti mají nasazené masky, které jsou vyřezávané z borového nebo lipového dřeva a možná vás překvapí, že jsou ručně malované.

Z náměstí se průvod těchto zplozenců pekla vydal Masarykovou ulicí, aby postrašil celou další skupinu hříšníků na výstavišti, kde na hale C za doprovodu řádění krampusáku proběhla mikulášská nadílka pro hodné děti.

Celá tato akce proběhla ve spolupráci radnice a Výstaviště Lysá nad Labem v rámci Polabských Vánočních trhů, které můžete navštívit například i 19.12.2021 kdy je pro Vás připraven bohatý doprovodný program

10:00 – 11 hod. TSK Dynamik vystoupení
14:00 hod. Základní umělecká škola Lysá
14:30 hod. Artmosféra
16:00 hod. Lety Mimo
18:00 hod. David Koller

Všem vám přejeme, pokud možno pohodové svátky klidu a míru !