Křest dětského časopisu Lysáček

V pátek 25. března vychází první číslo online magazínu pro děti, tvořeného dětmi, který se jmenuje Lysáček.
 
Časopis, který vznikl za finanční podpory města Lysá nad Labem bude vycházet jednou za čtvrt roku. Obsah časopisu je členěn na několik rubrik, mezi nimiž nechybí obrázek, můj příběh, komiks, domácí kutilství, ale třeba i Krásy Lysé aj.
 
Křest prvního čísla, ze kterého Vám přinášíme tyto záběry proběhl v sobotu 26. března ve 13 hodin v rámci dětské sousedské slavnosti.
 
Pro děti budou ve spolupráci s Městskou knihovnou v Lysé nad Labem pořádány také
redaktorské dílny s profesionálním redaktorem. Redaktor a tým Lysáčku budou společně vymýšlet či tvořit příspěvky a v neposlední řadě také diskutovat nad rubrikami či novými nápady pro časopis.
 
Autorkou projektu a šéfredaktorkou časopisu je Klára Vondráková z Lysé
nad Labem, která říká: „Nápad vznikl během pandemie, kdy byly děti zavřené doma na online výuce. Chtěla jsem je aktivizovat a zároveň propojit,“ vysvětluje Vondráková vznik časopisu a pokračuje: „Koncept časopisu tkví v tom, že si obsah každého čísla tvoří děti samy. Ony jsou těmi, kdo časopisu vtisknou své nápady, ducha i celkové směřování.
 
Časopis bude prostorem, který si budu děti samy naplňovat a který budou dle libosti využívat ke svým nápadům, tvoření nebo zábavnému čtení.
 
Obsah prvního čísla tvoří obrázky, komiks, křížovky, rébusy, návody k tvoření, rozhovor aj. „Podařilo se nám sehnat i dva obrázky od uprchlých sourozenců z Ukrajiny, co už žijí v Lysé nad Labem.
 
 
Redakce časopisu příspěvky dětí neopravuje, záměrně je nechává ve zcela původní podobě, převádí je tedy pouze do digitální formy. Kdo z dětí z Lysé nad Labem bude chtít do redakce poslat svůj příspěvek, může tak učinit online cestou na email: redakce@lysacek.cz nebo může svůj výtvor odnést do Městské knihovny v Lysé nad Labem.
 
Uzávěrka dalšího čísla, které vyjde 10. června 2022 je 18. května. Projekt je finančně podporuje město Lysá nad Labem.
 
Na časopis se můžete podívat na www.lysacek.cz