Lissa Classica 2023

Ve dnech 1.-22. května se odehrál třetí ročník festivalu Lissa Classica.
Ozvláštněním jeho dramaturgie byla mimo jiné i skutečnost, že své posluchače vzal na různá místa v okolí Lysé nad Labem.

Zahajovací prvomájový koncert v Kostele Narození sv. Jana Křtitele patřil hobojistovi Vilému Veverkovi a harfistce Kateřině Englichove a jmenoval se „Byl lásky čas“.
Druhý koncert v KD Milovice ovládl Jaroslav Svěcený a klavíristka Lucie Karlová. Velkou raritou tohoto koncertu byly v Lysé nad Labem nalezené housle z počátku 18. století, jejichž velmi zajímavý příběh a zvuk Jaroslav Svěcený předvedl divákům v nově zrekonstruovaném Kulturním domě v Milovicích.
Třetí koncert v evangelickém kostele hostil Duo Plaisirs de Musique a autentickou renesanční hudbu, kterou do Lysé nad Labem přijeli představit Marta Kratochvílová a Jan Čižmář.

V polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem vystoupil skvělý Ensemble Frizzante s vokální hudbou v představení s názvem Staré a Nové Madrigaly. Lidová hudba se v podání souboru krásně rýmovala s dobovým areálem Národopisného Polabského Muzea v Přerově nad Labem.

Hlavním hostem festivalu byl soubor Musica Florea, který speciálně pro Lysou vytvořil zcela novou dramaturgii. „Jak by to asi vypadalo, kdyby F.A. Špork pořádal koncert složený z horkých novinek své doby.

Šestou zastávkou festivalového dění se stala nádherná funkcionalistická čelákovická vila Volman, která účastníky vřele přivítala na koncertu v podání dua Anna Paulová – Lukáš Sommer, kteří si pro nadšené publikum připravili večer filmových melodií. Zde v kulisách této nádherně zrekonstruované stavby, se nám podařilo krátce pohovořit s ředitelem festivalu – Lukášem Sommerem.

Závěrečný happening v podobě šedesátičlenného chlapeckého sboru Pueri Gaudentes byl hlavně poděkováním našim věrným abonentům. Tento koncert byl beneficí pro záchranu varhan v Lysé nad Labem a na tomto koncertu se vybralo 44 850 korun, což je doposud festivalový rekord

A jaký je další plán? Objevovat nové zajímavé destinace a přinášet do nich nadále špičkové koncerty na nejvyšší úrovni, nabízet posluchačům kompletní zážitek skvělé hudby, krásného místa, dobrého vína. Třetí ročník Lissa Classica udal v tomto ohledu jasný směr do budoucna.

 

Lissa Classica web