Oslavy 30. výročí odchodu sovětských vojsk

V Milovicích proběhly tento víkend oslavy 30. výročí odchodu sovětských vojsk. Nutno dodat, že se jednalo o velmi významnou událost, které se aktivně účastnilo několik organizací, spojených s vojenskou historií a samozřejmě i velkého počtu významných hostů, kteří zejména v průběhu soboty do Milovic zavítali  .

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sovětští vojáci byli koncem 80. let rozmístěni v 67 posádkách v českých zemích a 16 posádkách na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk právě v Milovicích. 

Okupaci ukončila dohoda o odsunu sovětských vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. 

Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území naší republiky dne  21. června 1991 a o šest dní později republiku opustil i poslední sovětský voják – tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov

již v pátek proběhla v atriu milovické radnice premiera filmu, který mapuje vojenskou historii Milovic a jehož autorem je p František Stýblo, který na tomto dokumentu pracoval s vojenským historikem p. Alešem Kubešem.

Akce nazvaná „Sbohem armádo! Aneb 30 let po…“ přilákala do centra Milovic stovky lidí, zájem byl hlavně o příjezd těžké vojenské techniky. Která na náměstí dorazila z několika různých míst, zejména z milovického tankodromu a Klubu přátel historických vojenských jednotek Mordové rokle.

Výše uvedená organizace se v tento den rozhodla zpřístupit objekt mordových roklí návštěvníkům prostřednictvím komentovaných prohlídek, takže lze bez nadsázky říci, že si v sobotu milovníci vojenství a vojenské historie přišli na své.

V sobotu byla v atriu milovické radnice zahájena výstava mapující vojenskou historií, kterou připravil Vědecký pracovník Historicko-dokumentačního odboru vojenského historického ústavu p. Prokop Tomek ve spolupráci s  Klubem vojenské historie vojenský výcvikový prostor Milovice a místními občany, kteří výstavě zapůjčili své poklady.

Součástí této výstavy je i nová venkovní expozice, která by měla, dle našich informací  zůstat instalována na trvalo v prostorách před budovou městského úřadu i po zbytku Milovic.

Na takto významném výročí nemohl chybět ani hudebník a někdejší předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem Michael Kocáb, podle kterého 

Odchod sovětských vojsk před 30 lety znamenal definitivní ukončení nadvlády velmocí, která trvala pět desetiletí od roku 1939 s krátkou pauzou v letech 1945 až 1948. 

Symbolicky se pak ujal znovu své někdejší role, když opět odvelel vojenskou techniku z Milovického náměstí a předal město do rukou starosty Milovic Lukáše Pilce a místostarostky Milovic paní Ludmily Šimkové.